Band plakken

Het komt altijd op het verkeerde moment: een geknapte fietsband. Je kunt je band laten plakken bij een fietsenreparateur, maar een band plakken kun je natuurlijk ook zelf doen. Wij leggen je in 6 stappen uit hoe je eenvoudig het gat opspoort om deze vervolgens op een goede manier te plakken

STAP 1: Zet de fiets op de kop
Zet altijd eerst de fiets op de kop. Dit kan, afhankelijk van je type fiets, best een zwaar klusje zijn. Wij raden je aan iemand hierbij om hulp te vragen, zodat je niet per ongeluk de fiets laat vallen en daardoor ook nog schade krijgt aan je fiets!

STAP 2: De band en het ventiel controleren
Als je de fiets op de kop hebt staan, heb je beter zicht op de band en het ventiel. Heel af en toe is het ventiel wat los gegaan, waardoor er langzaam lucht aan het ontsnappen is. Controleer dus of je ventiel goed dicht zat, is het ventiel gewoon goed dicht, dan moet het lek in je band zitten. Bekijk de band, want misschien kun je het gat al zien, of wellicht zie je een spijker of stuk glas zitten. Zit er een scherp of puntig voorwerp in je band? Verwijder deze dan voorzichtig. Als je het gat al gevonden hebt, kun je door naar stap 5!

STAP 3: Haal de buitenband van je fiets
Haal vervolgens de buitenband van je fiets. Dit doe je door deze er voorzichtig af te wippen met bandenlichters. Vergeet niet het ventiel helemaal los te draaien, want alleen dan kun je de buitenband eraf halen. Als je de buitenband eraf hebt, controleer dan de binnenkant van je buitenband op eventuele gaatjes. Zie je daar het gaatje? Dan kun je stap 4 overslaan.

STAP 4: Zoek naar het gat
Pomp wat lucht in de band en knijp in de band, houd je gezicht dichtbij de band, want soms kun je de lucht eruit voelen stromen. Is dat niet het geval? Dan kun je de band in een emmer water doen. Knijp weer in de band, je zult dan luchtbelletjes zien ontstaan op één plek. Dat is de plek waar het gaatje zich bevind!

STAP 5: De band plakken
Zit er echt een groot gat of zelfs een scheur in je band? Dan heeft het niet meer veel zin om zelf de band nog te plakken . Is het een klein gaatje? Dan kun je de band zelf plakken met een plakker. Er zijn diverse bandenplaksets op de markt, vaak staat op deze set een gebruiksaanwijzing. Schuur altijd eerst de plek van het gaatje een beetje op, en gebruik volgens de plakker om het gaatje te dichten.

STAP 6: Zet de buitenband terug op je fiets
Het gaatje is gedicht, nu kun je de buitenband terug op je fiets zetten. Let op dat je band goed aangesloten zit na het terugplaatsen, anders rijd je de band stuk. Pomp je band vervolgens op en je kunt direct weer de weg op!