Sloot2wielers 10 Beoordeling 9.1 gebaseerd op 902 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist

Sloot2wielers


 

fietsbanner

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 09:00 - 18:00
Woensdag 09:00 - 18:00
Donderdag 09:00 - 18:00
Vrijdag 09:00 - 18:00
Zaterdag 09:00 - 17:00
Zondag Gesloten

fietsbanner
fietsbanner

Regels voor fietsverlichting en reflectie

Jaarlijks wordt met de fietsverlichtingscampagne van Veilig Verkeer Nederland aandacht gevestigd op goede fietsverlichting, erg belangrijk! Maar hoe zit het met de wettelijke regels als het aankomt op fietsverlichting? Mag je licht knipperen? Geldt een los fietslampje ook? En zit het met reflectoren?

Wanneer moet je je fietsverlichting aanzetten?
We zijn allemaal wel eens 's avonds in de auto gestapt en hebben gemerkt hoe slecht zichtbaar fietsers zonder verlichting kunnen zijn. In Nederland is het verplicht om je fietsverlichting aan te zetten in het donker en bij slecht zicht overdag. Als je dit nalaat, riskeer je een boete. Een handige vuistregel is: zet je fietsverlichting aan zodra de straatverlichting aangaat.

De wettelijke regels voor fietsverlichting
De wettelijke regels voor fietsverlichting zijn duidelijk en moeten strikt worden nageleefd. Doe je dat niet? Dan riskeer je een boete.

  • Wit of geel licht voor, rood licht achter.
  • De lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
  • De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden.
  • Niets mag de lampjes bedekken.
  • Knipperende verlichting is niet toegestaan.
  • Bij fietsen met twee voorwielen moeten aan de voorkant twee witte of gele lichten worden geplaatst, op gelijke afstand vanuit het midden van de fiets.
  • Extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.
     

Losse fietslampjes
Het antwoord op de vraag: ‘mag je een los fietslampje plaatsen?’ is: ja. Maar let op, ook voor losse fietslampjes gelden bepaalde regels. Zo mag je een los fietslampje in plaats van op je fiets ook aan je kleding of tas bevestigen, maar alleen op het bovenlichaam. Het is niet toegestaan om lampjes op je hoofd, armen of benen te bevestigen.

Vaste fietslampen
Hoewel het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, heeft vaste fietsverlichting altijd de voorkeur. En wil je er zeker van zijn dat je kiest voor de beste vaste fietsverlichting? Let dan op het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RFK). Op de website van de Stichting RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) vind je handige tips, feitjes en merken met het keurmerk.

Regels voor Reflectie
Naast fietsverlichting is reflectie ook van groot belang om goed op te vallen op de fiets. En ook voor reflectoren gelden wettelijke regels:

  • Een rode reflector (geen driehoek) op de achterkant van de fiets.
  • Witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden. Vaak hebben banden al cirkelvormige reflectoren, maar zo niet, dan kun je een witte of gele reflector aan je wiel bevestigen (minimaal één per wiel).
  • Vier (amber)gele reflectoren op de pedalen.
  • Spaakreflectoren die in de lengte op een spaak worden vastgemaakt, zijn niet toegestaan.
  • Als je een fiets met twee achterwielen hebt, moet aan de voorkant een extra witte reflector worden bevestigd.
Gazelle Grenoble C5: Beste uit de test met een 8,2
De Gazelle Grenoble C5 is door de AD Fietstest uitgeroepen tot Best Getest in de categorie elektrische stadsfietsen vanaf €3.000. Met een gemiddeld rapportcijfer van 8,2 blijft deze e-bike de concurrentie overtuigend voor.
Lees verder
Gazelle Ultimate C5 – Beste Koop met een 8,1!
De Gazelle Ultimate C5 is door de testers van de AD Fietstest bekroond met het predicaat ‘Beste Koop’ in de categorie elektrische fietsen voor woon-werkverkeer vanaf €3.500. Met een overtuigende score van 8,1 scoorde deze e-bike hoog op prijs-kwaliteitverhouding, comfort en gebruiksgemak.
Lees verder
Vyber SUPR365 – Beste uit de test en klaar voor jouw dag
De Vyber SUPR365 is geen gewone e-bike. Deze fiets is gemaakt voor mensen die kwaliteit waarderen, waarde hechten aan comfort en elke dag het maximale uit hun rit willen halen. Niet voor niets is de SUPR365 door Fietstest.nl uitgeroepen tot Beste uit de Test.
Lees verder
Voorjaarsbeurt gemist?
De zon laat zich weer vaker zien, de fietspaden worden drukker en de terrasjes lonken – het fietsseizoen is nu écht begonnen. Maar wat als je die voorjaarsbeurt hebt overgeslagen? Geen zorgen: ook in juni loont het om je fiets alsnog een opfrisbeurt te geven. Een goed onderhouden fiets rijdt niet alleen fijner, maar is ook veiliger én gaat langer mee.
Lees verder
De mooiste terrasroutes op de fiets
Mei is gemaakt om te fietsen. De dagen zijn langer, het weer is vaak perfect en de natuur staat volop in bloei. En wat is er fijner dan onderweg even afstappen voor een kop koffie, een frisse lunch of een lokaal gebrouwen biertje op het terras? Wij zetten een paar heerlijke fietsroutes op een rij waar niet alleen het landschap, maar ook de tussenstops een feestje zijn.
Lees verder
Dit zijn de meest opvallende fietsen van 2025
Het fietsjaar 2025 is verrassend, stijlvol én innovatief. De voorjaarscollecties zijn compleet en de nieuwe modellen staan te schitteren in de winkel. Van stadsfietsen met slimme details tot e-bikes die lichter én krachtiger zijn dan ooit – dit zijn de fietsen waar je dit jaar niet omheen kunt.
Lees verder
10 Leuke weetjes over fietsen
Fietsen is niet alleen gezond en handig, maar ook verrassend interessant. Hieronder lees je tien leuke feiten over de fiets die je misschien nog niet kende!
Lees verder
Alles wat je moet weten over speed pedelecs
Wil je snel en gezond naar je werk zonder in de file te staan? Dan is een speed pedelec een uitstekende keuze! Deze snelle elektrische fietsen bieden trapondersteuning tot wel 45 km/u, wat aanzienlijk sneller is dan een reguliere e-bike (maximaal 25 km/u).
Lees verder
Hoe moet je omgaan met je accu na winterstalling
Veel fietsers kunnen niet wachten om hun elektrische fiets weer uit de stalling te halen zodra de winterkou voorbij is. Dat is begrijpelijk, maar het is essentieel om bij het voorjaarstochtje goed op een belangrijk onderdeel van je e-bike te letten: de accu.
Lees verder