Onderhouden van een elektrische fiets

Een elektrische fiets of E-bike is een flinke investering, maar wel één waar je heel lang plezier en gemak van kunt hebben. Het onderhouden van deze fiets is dan erg belangrijk, want voor elke fiets geldt: hoe beter je hem onderhoud, hoe langer hij meegaat! Wij geven je een aantal tips voor het onderhouden van je elektrische fiets.

De elektrische fiets onderhouden
Het is belangrijk om je elektrische fiets binnen te zetten, in de garage of een tuinschuur. Eigenlijk geldt dat voor iedere fiets, want een fiets die alle weersomstandigheden moet doorstaan, die gaat sneller roesten waardoor onderdelen slijtage oplopen. Om te voorkomen dat er slijtage optreed, moet je regelmatig de bewegende onderdelen van je elektrische fiets smeren.

De remblokjes van een elektrische fiets slijten sneller. Het is dus zaak om dit goed in de gaten te houden en ze tijdig te laten vervangen wanneer nodig! De banden van een elektrische fiets moeten goed gevuld blijven, want zachte banden zorgen ervoor dat de fiets minder eenvoudig over de weg ‘rolt’. Dat is van invloed op de capaciteit van je accu!

Onderhoud van de accu
De accu van je elektrische fiets heeft geen moeilijke onderhoudsvoorschriften. Er gelden een aantal belangrijke regels voor een langere levensduur van de accu. Als je accu leeg is, laad hem dan altijd direct op. Om ervoor te zorgen dat de capaciteit van je accu behouden blijft, moet je er regelmatig gebruik van maken. Al ga je er maar even een simpel blokje mee om, alles is beter dan de accu te lang ”stil te laten staan”. Verder heeft een accu ook last van lage temperaturen. Wordt het dus extreem koud buiten? Dan is het niet onverstandig om je accu binnen in huis te bewaren.